A már nem létező Dew Tour BMX versenysorozat utódja a FISE World BMX verseny számít ma a legnagyobb eseménynek a sportágban.

Online Extrémsport Magazin

Itt mindent megtudhatsz a BMX-ezésről!

Ha szereted az extrémsportokat, katt!

BMX versenysorozat

Az alábbiakban a Dew Tour BMX versenysorozat megszűnése és a FISE World növekedése lesz a téma.

A Dew Tour BMX versenysorozat legelőször 2005-ben került megrendezésre Louisevilleben.

Az akkor indított versenyszámok pedig a BMX Dirt, Park, és Vert, valamint Freestyle Motorcross és Skateboard Street és Vert voltak. De mi most csak a BMX vonalra fókuszálunk leginkább. Az évek során az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett BMX versenysorozat változóan 4 vagy 5 helyszínre látogatott el a szezonban szerte az USA-ban. Az esemény fő támogatója a Mountain Dew, ebből kifolyólag lett Dew Tour a neve. Ezekre az állomásokra meghívás útján lehetett eljutni, majd a kvalifikációk után a 20 legjobb rider került a döntőbe minden kategóriában. Érdekesség, hogy 2011-ben a versenysorozat történelme során egyedüli magyar riderként meghívást kapott Jósa Dániel a portlandi Dirt versenyre, ahol a 22. helyen végzett a kvalifikációban a 40 fős mezőnyből, így éppen nem jutott be a döntőbe. A Dew Tour vezetősége 2008 végén megrendezte az első téli Dew Tour eseményét, amikben a snowboard és a Freestyle síelés kaptak szerepet.

Az évek során lecsökkent a Dew Tour megállók száma.

Így már a 4 megálló volt a legtöbb, majd később ezt is lecsökkentették 3 megállóra, melyekből 1 megállón a téli sportok szerepeltek csak. A BMX versenysorozat 2014-ben került megrendezésre utoljára, ugyanis ezután az év után a vezetőség úgy döntött, hogy csak a gördeszka, illetve a téli sportok megrendezésére koncentrál. Ugyan még ugyanebben az évben és a következőben még volt BMX verseny, de ezek már egy teljesen új kategóriát képviseltek, ami a Streetstyle elnevezést kapta. Ez a versenyszám úgy nézett ki, hogy egy kicsit lejtős utcán rendeztek be egy pályát, ami kicsit egy sípályára hasonlított, ugyanis csak lefele lehetett végig menni a pályán különböző útvonalakon és elemeken keresztül. Viszont a 2015-ös év után ez a versenyszám is megszűnt. Így a Dew Tour sajnos már nem BMX versenysorozat többé.

De szerencsére, egy másik BMX versenysorozat már jelen volt mindeközben is.

De igazán csak a Dew Tour BMX részlegének megszűnésével teljesedett ki. Ez a BMX versenysorozat nem más, mint a FISE World. A FISE legelőször 20 évvel ezelőtt került megrendezésre Montpellierben Franciaországban. A viszonylag alacsony költségvetéssel megrendezett első eseménynek rendkívüli sikere lett, ami beindította azt a folyamatot, hogy évről-évre egyre nagyobb és nagyobb lett a rendezvény egyre több szponzorral. Ez az extrémsport fesztivál lényegesen több sportszámot foglal magába, és a nevezés is bárki számára elérhető.

 

A mai napra már világméretű BMX versenysorozat vált belőle. Évente 5-6 helyszínen kerül megrendezésre több kontinensen. A 2017-es évben Budapest is az állomások egyikét képezte, ami annyira jól sikerült, hogy 2018-ban is visszatér hazánkba a FISE. A többi állomás pedig idén Hiroshima, Montpellier, Edmonton, Budapest és végül Chengdu. A FISE World BMX versenysorozat a tavalyi évben partnere lett az UCI-nak, azaz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek, így tudtak rendezni hivatalosan is Freestyle BMX Park világbajnokságot és ennek köszönhetően a szakértők úgy döntöttek 2017-ben, hogy a BMX verseny alkalmas az olimpiai szereplésre, ami 2020-ban kerül megrendezésre Tokyoban.

Tehát összességében hatalmas fellendülésnek indult a BMX versenysorozat világa.

És ennek nagyrésze a FISE Worldnek köszönhetően történt. Ugyan hiányozni fog a Dew Tour is, de szerencsére nem volt negatív hatással ezen BMX verseny megszűnése a sportra. 

 


címkék: bmx, bmx verseny, bmx versenysorozat, dew tour, extrémsport, fise, fise world, freestyle bmx

Kommentek


BMX Dirt

BMX Dirt

Földből épített ugratókon mutatják be legjobb trükkjeiket a riderek

BMX Street

BMX Street

Az utca elemeit használva engedik szabadjára kreativitásukat a riderek

BMX Park

BMX Park

Fa/vas szerkezetes elemeken ugratnak a riderek


Online Extrémsport Magazin


Cikkek

Külföldi hírek - Logan Martin

Külföldi hírek - Logan Martin lesérült

A tavalyi Freestyle BMX Park világbajnok Logan Martin lesérült! Az idei világbajnokság előtt néhány héttel a tavalyi címvédő Logan Martin bokatörést szenvedett, ami miatt kénytelen kihagyni az idei világbajnokságot! Itt találod Logan nyilatkozatát a történtekről!