Manapság a Freestyle BMX egyre nagyobb népszerűségnek örvend a BMX műfajok között, ugyanis ez a fajta extrémsport bekerült az olimpiai játékok táborába.

Online Extrémsport Magazin

Itt mindent megtudhatsz a BMX-ezésről!

Ha szereted az extrémsportokat, katt!

Freestyle BMX

Ha szeretnéd tudni, hogy mi is az a Freestyle BMX, akkor a lehető legjobb helyre látogattál!

freestylebmxEbben a cikkben ugyanis arról olvashatsz, hogy miképp alakult a BMX sportág az elmúlt évtizedekben. Továbbá, hogy miként is került be az öt karikás játékok közé.

 

Kezdetekben még nem volt külön műfaj a Freestyle BMX ugyanis ez az idő múlásával és a különböző műfajok egyre észrevehetőbb szétágazása során alakult ki.

 

A sportág a motokrossz alapjaira épül, ebből adódik a BMX szó jelentése is, ami Bicycle Moto X (cross) és az 1960-as évek végén alakult ki. Eleinte BMX átfogó néven. Az egyik legősibb ágazata a BMX Cross, ezt olyan fiatalok kezdték el, akik anyagi okok miatt nem tudtak crossmotorozni. Itt egy kb. 300-400 méter hosszú akadályokkal megtűzdelt pályán kell minél előbb végigmenni a versenyzőknek. Ez a szakág, már 2008-ban bemutatkozott a pekingi olimpián.

 

A további ágazatok az évek során jöttek létre, amikhez különböző kialakítású speciális pályák szükségesek. Ezek a Freestyle BMX szakágak a Park, Halfpipe, Flatland, Dirt és a Street.

 

freestylebmxFreestyle BMX park műfajának kialakulása

Az úgynevezett skateparkok megjelenése idézte elő.

Ezt a fajta pályát a BMX-en kívül még gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel is egyaránt lehet használni. Ezek a pályák általában fémből és fából épülnek fel. Ehhez a műfajhoz szorosan kapcsolódik a Halfpipe ágazat, ugyanis a szerkezete ugyanaz, de csak egy elemből áll a pálya, ami egy félcső, és ebben mennek a versenyzők oda-vissza. Ebben különbözik a másik ágazat a BMX Dirt, ugyanis itt a pályákat földből építik. Annyiban szabadabb, hogy a lehetőségekhez mérten teljesen saját elképzelések alapján építhetik meg az ilyen pályákat a sportolók.


A következő Freestyle BMX szakág, a Flatland, amihez igazából csak egy normális aszfalt pálya igényeltetik. Ebben a versenyzők a biciklin lévő 4 db kilépőt használva csinálnak különböző fordulatokat, egyensúlyozási trükköket az aszfalton. A Freestyle BMX Street műfajt lehet még talán az egyik legősibb ágazatnak mondani, ugyanis ezt azok a sportolók kezdték el, akiknek nem volt lehetőségük mondjuk egy crosspályán gyakorolni. Így az utcán található elemekre kellett korlátozódniuk. Mivel sokakat zavart, illetve a károkozások megelőzése érdekében alakultak ki később a skateparkok.

Freestyle BMX, a köztudatba az 1983-as BMX banditák című filmmel robbant be.

Azóta már rengeteg fejlődésen ment keresztül a sport, mint például maga a BMX kerékpár kinézete. Nagyon sok technikai fejlődésnek köszönhetően alakultak ki a mai BMX kerékpárok, amiknél szinte már nem is lehet ugratásra, trükközésre való alkalmasságukon tovább fejleszteni. A tavalyi évben a Freestyle BMX is bekerült az olimpiai sportok köze a BMX Cross mellett. Ez annak köszönhető, hogy egy 20 éve megrendezésre kerülő verseny a FISE az utóbbi pár évben világméretű versenysorozattá nőtte ki magát, mely változóan 4 vagy 5 versenyből áll, amiből kettő általában Európában a többi pedig más kontinenseken kerül megrendezésre. A FISE (Festival International des Sports Extrêmes) Franciaországban indult, egész pontosan Montpellierben 20 évvel ezelőtt. A versenysorozat népszerűségére felfigyelt az UCI (Union Cycliste Internationale), azaz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is, akik az IBMXF-fel, azaz a BMX Világszövetséggel együttműködve 1-2 éves előkészületek és kvázi alkalmassági tesztelés után elhatározták, hogy alkalmas a Freestyle BMX az olimpiai sportok közé kerülésre.

Rendeztek már Freestyle BMX világbajnokságokat, de azok nem mondhatók hivatalosnak.

Ugyanis az UCI még akkor nem tartotta őket számon. Az egyik ilyen Freestyle BMX világbajnokság Magyarországon került megrendezésre a csillebérci skateparkban 1992-ben. Egészen elképesztő, hogy a magyarok rendkívül tehetségesek a Freestyle BMX műfajokban, mivel több világbajnokunk is van a különböző szakágakon belül. De sajnos nagyon kevés nemzetközi szintű versenyre való felkészülésre alkalmas sportlétesítmény található hazánkban. Így sajnálatos módon nem tudják rendesen kamatoztatni tehetségüket a hazai versenyzők. 

Mindent egybe véve a Freestyle BMX sportág egy nagyon szabad szellemiségű és barátságon alapuló teljes szívvel szerethető extrémsport, amibe, ha egyszer belekóstol az ember, nagyon nehéz lemondani róla.

Ez a sport egy életre szól!
 


címkék: freestyle bmx

Kommentek


BMX Dirt

BMX Dirt

Földből épített ugratókon mutatják be legjobb trükkjeiket a riderek

BMX Street

BMX Street

Az utca elemeit használva engedik szabadjára kreativitásukat a riderek

BMX Park

BMX Park

Fa/vas szerkezetes elemeken ugratnak a riderek


Online Extrémsport Magazin


Cikkek

Külföldi hírek - Logan Martin

Külföldi hírek - Logan Martin lesérült

A tavalyi Freestyle BMX Park világbajnok Logan Martin lesérült! Az idei világbajnokság előtt néhány héttel a tavalyi címvédő Logan Martin bokatörést szenvedett, ami miatt kénytelen kihagyni az idei világbajnokságot! Itt találod Logan nyilatkozatát a történtekről!