Az UCI BMX Freestyle Park World Cup az első olyan BMX verseny, amely hivatalosan is jegyezve van a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által.

Online Extrémsport Magazin

Itt mindent megtudhatsz a BMX-ezésről!

Ha szereted az extrémsportokat, katt!

UCI BMX Freestyle Park World Cup

Az UCI BMX Freestyle Park World Cup létrejöttének körülményei

Ez a BMX verseny az első hivatalosan nyilvántartott BMX világkupasorozat, illetve az Olimpiai BMX verseny előkészítője.

Előzmények és az UCI Urban Cycling World Championships

Arról már korábban írtunk, hogy a Freestyle BMX Park műfaj bekerült az olimpiai sportágak közé. De röviden leírjuk, hogyan is valósult ez meg. A Hurracane Action Sports (a FISE World Series szervezője) és az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) összefogtak, hogy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő FISE World rendezvényeken felbuzdulva tovább népszerűsítsék a sportot és egy újabb szintre emeljék azt. Így tehát megszervezték a FISE World Series állomásait egy pontrendszerbe összefoglaló UCI BMX Freestyle Park World Cup eseményt. Ezt legjobban úgy lehet elképzelni, mint egy Forma1-es bajnokságot.

 

Mindeközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már érdeklődött a BMX Freestyle Park iránt, ugyanis szerették volna bevonni a 2020-as olimpiai rendezvények közé Tokyoban. Így 2017-ben májusban a bizottság képviselői megnézték a FISE World Montpellierben rendezett versenyét, majd egy hónappal később jött a bejelentés, hogy a sportág bekerül az olimpiai programok közé. Az UCI BMX Freestyle Park World Cup egyébként nem egyetlen versenyből áll, mint sokan azt gondolják, hanem a FISE World Series állomásait foglalja egybe. Azaz a különböző állomásokon az elért helyezésekkel lehet pontokat gyűjteni, majd az utolsó állomáson elért helyezések utáni összesített pontszámok alapján kerül ki a győztes.

 

Ezt követően néhány nappal volt egy verseny, az UCI Urban Cycling World Championships, ahol a BMX Freestyle Park műfajon kívül még 3 másik sportágban hirdettek világbajnokot. Ez azonban az UCI BMX Freestyle Park World Cup versenyeitől különálló rendezvény. Itt a Freestyle BMX Park férfi kategóriában Logan Martin (AUS) és a nők között pedig Hannah Roberts (USA) nyerte el a bajnoki címet.

A 2018-as világkupasorozat

Az idei 2018-as UCI BMX Freestyle Park World Cup első állomására április 5 és 8 között került sor Hiroshimában, Japánban, ahol az első helyet Brandon Loupos (AUS) szerezte meg. A második helyen Kenneth Tencio (CRI) a harmadik helyen pedig Daniel Dhers (VEN) végeztek. A versenysorozat során az első 12 helyezett szerez pontot a bajnokságban. Az UCI BMX Freestyle Park World Cup következő állomása május 9-e és 13-a között kerül megrendezésre, a helyszín pedig Montpellier, Franciaország. Utána pedig Edmonton, Kanada következik július 13-a és 15-e között. Majd ezt követően a UCI BMX Freestyle Park World Cup ismét hazánkba, Budapestre költözik néhány nap erejéig, egészen pontosan szeptember 6-a és 9-e között. Majd végül az utolsó állomás ismét Chengdu, Kína, mint a tavalyi FISE World során. Erre az állomásra november 2-a és 4-e között kerül sor.

 

Érdekesség, hogy 2017-ben csak a Freestlye BMX Park műfaja volt bevonva az UCI BMX Freestyle Park World Cup eseményébe, de az idei évtől, már a Freestyle BMX Flatland szakág is bevonásra került, így már a Flatland műfajban is lesz hivatalos világbajnok az állomások végeztével.

 

Az UCI BMX Freestyle Park World Cup végeztével ismét pár nap szünettel megrendezik az UCI Urban Cycling World Championships versenyt, ami ismételten Chengduban, Kínában kerül lebonyolításra. Ahol Logan Martin és Hannah Roberts próbálhatják megvédeni a tavalyi évben szerzett bajnoki címüket a férfi és női Freestyle Park műfajban.

Olimpiai szereplés

Az olimpiára csupán 12 versenyző juthat ki, hogy képviselje hazáját a BMX Freestyle Park műfajban. A részvétel módja pedig az, hogy a UCI BMX Freestyle Park World Cup során a 2017-es évtől számítva egészen a 2019-as évvel bezárólag a legtöbb pontot szerzett 5 ország 2 versenyzőt választhat, akik képviselik az adott országot. Mivel ez még csak 10 versenyző, így a két fennmaradt helyre más úton lehet pályázni. Ezt azoknak találták ki, akik olyan országból származnak, ahol kevés vagy rajtuk kívül nincs is más versenyző. Így ők az UCI BMX Freestyle Park World Cup során elért egyéni pontszámaik alapján kerülnek kiválasztásra. Erre jó példa lehet mondjuk a Costa Ricából származó Kenneth Tencio vagy Daniel Dhers, aki Venezuelai származású és ezen országokból rajtuk kívül nincs más profi versenyző a Freestyle BMX Park műfajban. 


címkék: bmx, bmx kerékpár, bmx verseny, bmx versenysorozat, extrémsport, fise, fise world, fise world series, freestyle bmx, uci bmx freestyle world cup, uci urban cycling world championships

Kommentek


BMX Dirt

BMX Dirt

Földből épített ugratókon mutatják be legjobb trükkjeiket a riderek

BMX Street

BMX Street

Az utca elemeit használva engedik szabadjára kreativitásukat a riderek

BMX Park

BMX Park

Fa/vas szerkezetes elemeken ugratnak a riderek


Online Extrémsport Magazin


Cikkek

Külföldi hírek - Logan Martin

Külföldi hírek - Logan Martin lesérült

A tavalyi Freestyle BMX Park világbajnok Logan Martin lesérült! Az idei világbajnokság előtt néhány héttel a tavalyi címvédő Logan Martin bokatörést szenvedett, ami miatt kénytelen kihagyni az idei világbajnokságot! Itt találod Logan nyilatkozatát a történtekről!