A FISE World Series az a BMX verseny, amely lehetővé tette, hogy a Freestyle BMX bekerüljön az olimpiai sportok közé.

Online Extrémsport Magazin

Itt mindent megtudhatsz a BMX-ezésről!

Ha szereted az extrémsportokat, katt!

FISE World Series

A FISE World Series alakulása és növekedése

Ez a BMX verseny tette lehetővé, hogy a Freestyle BMX bekerüljön az ötkarikás játékok közé. A FISE World Series története röviden.

Az egész 1997-ben kezdődött

Amikor Hervé André-Benoit a Montpellier Business iskola tanulójaként kitalálta, hogy megrendezi egy iskolai projekt keretén belül a FISE eseményt. Ekkor még nem FISE World Series néven futott, az csak évekkel később jött, mikor már világszintűvé hatalmasodott a rendezvény. A 20 évvel ezelőtti első fesztivál már beírta magát az extrémsportok világában, ugyanis közel 100 versenyző és 35 000 néző gyűlt össze erre a három napra. Azt tudni kell, hogy a FISE nem csak BMX verseny, hanem több más extrémsportot is magában foglal, mint például a görkorcsolya, gördeszka, wakeboard, FMX, roller stb. Az évek során egyre csak nőtt a rendezvény és bővült a szponzorok listája is. A FISE World Series a Hurricane Action Sports Company szervezése által jött és jön létre.

Az ezredforduló

Az ezredforduló után kezdett igazán beindulni a FISE, amikoris 2001-ben leszerződött a Nokiával, mint főszponzor és a 6 éves együttműködés során Nokia FISE néven ment tovább. A 2002-es évben már egy alapvető fesztivállá hatalmasodott a sportok és a zene terén. Ekkor már 1000 versenyző és 200 000 néző vett részt. A FISE World Series akkor vált nemzetközi eseménnyé, amikor 2003-ban rendeztek egy eseményt Dubaiban és kettőt Tunéziában. Mindezek mellett létezik egy másik versenysorozat is, ami a FISE Xperience néven fut, azonban ez csak Franciaországon belül zajlik hat állomáson keresztül.

A FISE World Series napjainkra már akkora volumenű eseménynek számít, hogy szinte minden extrémsportoló tudja vagy hallott már róla, hogy mi is ez pontosan. Már évente átlagosan 2700 versenyző méretteti meg magát az események valamelyikén. Több, mint 40 ország sportolói közül tevődik össze ez a létszám.

Napjainkban

A FISE World Series 2016-ban partnere lett az UCI-nak, ami a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget jelenti. Ennek keretén belül megrendezésre került az első hivatalos Freestyle BMX világbajnokság Kínában. Ez a FISE World Series versenysorozat után volt néhány nappal ugyanazon a helyszínen, ahol a versenysorozat utolsó állomása volt, azonban attól függetlenül. Ez azért nagy szó, mert ez volt az első olyan világbajnokság, amit hivatalosan is nyilvántartott egy nemzetközi kerékpáros szervezet. Nem utolsó sorban pedig, ez egyfajta előtesztelése volt ennek a sportágnak, hogy alkalmas-e az olimpiai szereplésre, ami végül kiderült, hogy igen alkalmas és 2020-ban Tokyoban ez is a versenyszámok között szerepel. Tehát a FISE World Series egy olyan BMX verseny, ami mindamellett, hogy hatalmas élményt nyújt mindenki számára, magára a sportra is rendkívül pozitív hatással van. Ez a pozitív hatás hazánkban is kifejti hatását, ugyanis a tavalyi évben Budapest volt az egyik állomása a versenysorozatnak, és idén is visszatérnek fővárosunkba. 

Olimpiai szereplés feltételei

Az olimpiára kevés versenyző juthat ki, melynek az a módja, hogy az idei évtől kezdve a FISE World Series állomásain pontokat lehet szerezni az elért eredményekkel, és végül az első 5 legtöbb pontot elért ország kiválaszthat két versenyzőt, akik képviselik az adott országot. További két hely marad fent azoknak az országoknak, ahol csak kevés versenyző vesz részt a FISE World Series állomásain és így nem tudnak az országok közti pontversenyben túl sok pontot gyűjteni. Így nekik van esélyük ezen két hely közül valamelyikre, mivel ez az egyéni teljesítmény által elért pontszámokat veszi figyelembe. Azonban, mivel ez még elég kezdetleges verzió nem elképzelhetetlen, hogy történnek módosítások a szabályzatot illetően.


címkék: bmx, bmx kerékpár, bmx verseny, bmx versenysorozat, extrémsport, fise, fise world, fise world series, freestyle bmx

Kommentek


BMX Dirt

BMX Dirt

Földből épített ugratókon mutatják be legjobb trükkjeiket a riderek

BMX Street

BMX Street

Az utca elemeit használva engedik szabadjára kreativitásukat a riderek

BMX Park

BMX Park

Fa/vas szerkezetes elemeken ugratnak a riderek


Online Extrémsport Magazin


Cikkek

Külföldi hírek - Logan Martin

Külföldi hírek - Logan Martin lesérült

A tavalyi Freestyle BMX Park világbajnok Logan Martin lesérült! Az idei világbajnokság előtt néhány héttel a tavalyi címvédő Logan Martin bokatörést szenvedett, ami miatt kénytelen kihagyni az idei világbajnokságot! Itt találod Logan nyilatkozatát a történtekről!