Az extrém sport is egyfajta függőségnek mondható, ugyanis az adrenalin, amit nyújt függővé teszi az embert.

Online Extrémsport Magazin

Itt mindent megtudhatsz a BMX-ezésről!

Ha szereted az extrémsportokat, katt!

Extrém sport

Sűrűn hallod azt a szót, hogy extrém sport, de te magad még nem teljesen vagy tisztában a jelentésével? Ha elolvasod ezt a cikket, többet nem kell ezen aggódnod! Az adrenalin keresés a legfőbb célja ezeknek a sportoknak, ami egyfajta természetes kábítószernek is tekinthető!

Az extrém sport, mint fogalom

Először is tisztázzuk, hogy pontosan mit is jelent ez a fogalom, hogy extrém sport? Az extrém sport olyan szabadidős tevékenység, amihez általában a megszokottól jelentősen eltérő helyszín és felszerelés szükséges. Érdekességét a szokatlan élmények, az erőfeszítés, az izgalmak jelentik, végzése sokszor veszélyes, ezért gondos előkészület, speciális felszerelés, jól megválasztott környezet és segítők szükségesek hozzá. Ebben a definícióban a veszély a legfőbb kulcsszó, ami miatt egy sport extrém sport. Ugyanis a veszély az, ami beindítja a szervezetben az adrenalin termelését.
Ebben a cikkben, mi most csak a néhány legismertebb extrém sport közül mutatunk be párat, abban a reményben, hogy megkedveltetjük veled ezt a fajta sportolási módot és kipróbálod magad valamelyikben!

Freestyle BMX

Előszöris kezdjük azzal, amivel a legtöbbször találkozhatsz oldalunkon. Ez az extrém sport nem más, mint a Freestyle BMX. Ez az extrém sport több műfajból áll, attól függően, hogy milyen pályán csinálja az ember. Létezik a Flatland, amit sík talajon csinálnak és ez a legkevésbé veszélyes fajtája. Ott van még a Park és a Dirt, aminek a lényege majdhogynem ugyanaz, csak a szükséges pálya különbözik nagyban. Ezeknél a lényeg, hogy a levegőben egy ugratón mutassanak be trükköket a sportolók. A Parknál egy fa és fém elemekből álló pályán teszik ezt, míg a Dirtön földből épített ugratókon repkednek. Létezik meg az úgynevezett Cross műfaj, aminek a lényege, hogy egy ugratókkal és hullámokkal teli pályán egyszerre többen indulnak el és minél gyorsabban kell a célba érni.

 

Ez az extrém sport a szükséges sportpályán kívül, csak egy BMX kerékpár beszerzését igényli, amit itthon több helyről is könnyedén beszerezhetsz, attól függően, hogy melyik műfajt szeretnéd elkezdeni, ugyanis szinte mindegyikhez más adottságú kerékpár szükségeltetik. Egyedül a Park és a Dirt vonal egyezik ezen a téren. 

 

Ez az extrém sport abban rejti a veszélyt, hogy az egyes ugratások közbeni mutatványok nem mindig sikerülnek tökéletesen, így az elesés veszélye folyamatosan jelen van. Az adrenalin ebben a sportban az eséstől való félelemnek tudható be. Mindamellett, már csak szimplán ugratni, akár trükkök nélkül is adrenalin kiváltását eredményezi, és ez olyan jó érzéssel tölti el az embert, ami könnyedén a sport szerelmesévé teheti. Plusz a versenyek is nagyon felspannolják az embert, bár ez melyik sportnál nincs így?

Ejtőernyő

Ez a fajta extrém sport az, ami a legtöbb adrenalin termelésével jár az állítások alapján. Ugyanis itt az emberek több ezer méteres magasságból ugranak ki egy repülőgépből, csupán egy ejtőernyőre bízva magukat, ami tényleg elképzelhetetlen érzés lehet. Nem véletlenül mondják, hogy ezt mindenkinek ki kell próbálnia élete során legalább egyszer. Amikor csupán egy ejtőernyő kezében az életünk elég érdekes élmény lehet! Gondoljunk csak bele, miután kiugrik az ember a gépből csupán 6 másodperc szükséges a maximális zuhanási sebesség, azaz 180 km/h eléréséhez! Egy autóban utazva is nagyon sok adrenalin termelődik ekkora sebességnél, elképzelni is nehéz milyen lehet ekkora sebességgel zuhanni több ezer méteres magasságból. Ez az extrém sport is több változatban létezik, attól függően, hogy milyen manőverezési vagy biztonsági képességei vannak az ejtőernyőnek.

 

Az ejtőernyőzésen belül van egy újabb műfaj, ami a bázisugrás nevet kapta. Ez a fajta extrém sport a legveszélyesebbek közé tartozik. Ugyanis itt is ejtőernyővel ugranak az emberek, csak éppen nem több ezer méteres magasságból, ahol bőven van ideje az embernek kinyitni az ejtőernyőt, hanem csupán néhány száz méterről! Általában felhőkarcolókról (illegális), alkalmas szakadékokról vagy hidakról és egyéb erre alkalmas helyekről ugranak le az emberek. Itt az egész zuhanás mindössze pár másodpercig tart, így szinte azonnal nyitniuk kell az ernyőt, és ez a legveszélyesebb az egészben. Ha egy kicsit is késve nyitja ki, akkor nem tud olyan sebességre lassulni, aminél biztonságos a landolás, aminek komoly sérülés is lehet a következménye. Szélsőséges esetben van, hogy ki se nyílik az ernyő, így egyértelmű a tragikus vég. Van olyan eset is, hogy az ugró rosszul méri fel a kiválasztott helyszínt és nem olyan magas, hogy elérje az megfelelő kinyílásához szükséges sebességet. Ekkor szintén tragikus a végkimenetel. Nem véletlen, hogy ez az extrém sport az egyik legveszélyesebb adrenalin forrásként él a köztudatban.

Snowboard

A következő extrém sport, amiről néhány szót szeretnénk mondani, az a Snowboard. Ez a fajta extrém sport azok körében népszerű leginkább, akik szeretik a telet. Ugyanis a nevében is benne van, hogy hó szükséges hozzá. Ennek a lényege, hogy egy hegyoldalról egy – egy régies kifejezéssel élve – léc, azaz a snowboard segítségével kell lecsúszni. Az ember rácsatolja a lábára a snowboardot és már csúszik is. De, mint az összes extrém sport, ez se olyan könnyű, mint amilyennek tűnik! Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan is csúszol, illetve állsz a deszkán. Egy rossz mozdulat akár egy nagy eséshez is vezethet, mivel nem mindegy az se, hogy mikor melyik oldalára helyezed a súlyod a snowboardnak.

 

A szimpla csúszáson kívül természetesen ezzel a sporteszközzel is lehet mindenféle trükköket csinálni, akár a levegőben, akár a talajtól nem elemelkedve. Többféle ágazattal rendelkezik ez az extrém sport is, attól függően, hogy milyen típusú snowboardot és mire használja az illető. Mivel a síeléshez kötődik elsősorban, így nagyon sokáig csak közlekedésre használták. A freestyle szakág, azaz a trükközés és ugratás csak később vált népszerűvé. Azonban egy szakág a sporteszköz milyenségén kívül még a benne rejlő veszély mennyiségétől is különbözik a többitől. Ugyanis mindegyik fajtája egy kiépített pályán történik, kivéve a Freeride. Ez az, ami a snowboardosok között is a tapasztalt riderek sportja, mivel kiépítetlen, többnyire szűzhavas lejtőkön, extrémebb változataiban szakadékokkal tűzdelt hegyoldalakon való lesiklást jelent. 


címkék: adrenalin, bmx, extrémsport, freestyle bmx

Kommentek


BMX Dirt

BMX Dirt

Földből épített ugratókon mutatják be legjobb trükkjeiket a riderek

BMX Street

BMX Street

Az utca elemeit használva engedik szabadjára kreativitásukat a riderek

BMX Park

BMX Park

Fa/vas szerkezetes elemeken ugratnak a riderek


Online Extrémsport Magazin


Cikkek

Külföldi hírek - Logan Martin

Külföldi hírek - Logan Martin lesérült

A tavalyi Freestyle BMX Park világbajnok Logan Martin lesérült! Az idei világbajnokság előtt néhány héttel a tavalyi címvédő Logan Martin bokatörést szenvedett, ami miatt kénytelen kihagyni az idei világbajnokságot! Itt találod Logan nyilatkozatát a történtekről!